Golden Beach House

Image by Andy Macpherson Studio.

Image by Andy Macpherson Studio.

Location: Golden Beach, Queensland (Sunshine Coast)

Architect: Nick Tyson Architecture

Builder: BA Murphy Constructions

Landscape architect: Dan Young

Pictured: Nick Tyson

Pictured: Nick Tyson

Today, we chat with talented Brisbane-based architect Nick Tyson from Nick Tyson Architecture and take a sneak peek inside his recent Golden Beach House project. I’m excited to share that Nick and the Golden Beach House will be part of Sheo Design’s Sunshine Coast home tour, being held on Sunday 19 May 2019! Yes, you’ll have the opportunity to see inside this special home for yourself and learn more about the story behind the design direct from Nick and the home’s owners, Mclean and Annabel.

Nick, could you tell us a little about your background and career in architecture?

I started studying Architecture at the University of Queensland (UQ) in my first year out of high school. After graduating with my masters, I worked at a small, award-winning, Brisbane practice where I worked as project architect on a number of highly detailed residential and mixed use projects. In 2014, I took a leap of faith and started my own practice, which I have loved ever since!

What do you enjoy most about the work you do and running your own practice?

I love the freedom to explore and create. I love getting to know and work collaboratively with each of my clients – who are all so different. And I love the satisfaction of seeing something I’ve designed become a reality whilst at the same time, knowing that it has solved a problem for someone.

Who and/or what inspires you from a design perspective?

I draw on inspiration from a range of different sources but I think the most exciting and surprising inspiration comes from the details I find in ‘accidental architecture’ such as old beach shacks, farm houses/sheds, old bus shelters etc.

What does a typical day look like for you?

A morning walk with my wife and our dog, followed by a much needed coffee, then my dog and I head into the office in West End where we knuckle down and get into business. Well… I knuckle down, whilst my dog sleeps and gets pats from everyone else in the office.

When was Golden Beach House built and how long did the project take to complete?

Golden Beach House was completed in late 2017. This project only took a year, from conception through to handover – I was so excited about designing the first new house since starting my practice, that the design and documentation process went really quickly.

Could you describe Golden Beach House and its features?

The North facing, elongated 551m2 site is situated at the end of a small laneway that runs perpendicular to the Pumicestone Passage at Golden Beach.

A heritage listed Moreton Bay Fig tree (planted by Sir Wiliam Landsborough in the 1880s) and the lighthouse beacon built almost 100 years later (in the 1980s) stand as markers in the landscape where the laneway meets the esplanade and passage.

The site’s orientation, views to the passage and these markers or references to place were key drivers in the siting, planning and form making of the 4-bedroom, 3-bathroom house.

The single storey form towards the front of the site was pulled away from the northern boundary to create a north facing courtyard space that aligns with the permanent view corridor of the laneway. The courtyard becomes an informal entrance to the house which sits on a raised plinth – allowing visual connections to the passage, lighthouse and fig tree from all aspects of the house. At the rear of the site, the house then jumps up to a second storey where the master suite opens out to its own balcony.

Standing on the balcony feels like you are at the helm of a ship looking out over the expanse of the Pumicestone Passage, Bribie Island and out towards the North‐West Shipping Channel.

What kind of environmentally friendly features and/or materials are incorporated into Golden Beach House?

Working with the North-facing orientation of the site allowed me to draw on some basic passive design principles during the project. Simple rules, such as creating a narrow plan to maximise the penetration of natural light and the effectiveness of cross ventilation, were key moves. Deep eaves paired with large openings that peel right back allow the house to feel like one big verandah to let the inhabitant experience the coastal climate – smelling the salt air and feeling the winds change.

What are you currently working on and what’s next for Nick Tyson Architecture?

There are several renovation projects I’m working on in Brisbane that I am really excited about seeing built this year along with a new house down on the Gold Coast. It’s looking like a big year ahead!

To see inside Golden Beach House and meet Nick, come along to Sheo Design’s Sunshine Coast home tour, scheduled for Sunday 19 May 2019! Book now.

Image by Andy Macpherson Studio.

Image by Andy Macpherson Studio.

Image by Andy Macpherson Studio.

Image by Andy Macpherson Studio.

Kate Derbyshire